Aktuelt
De skal forhindre overgrep
- 05/01/2017
- Av: RVTS Vest
- Kategori: Flyktninghelse Overgrep Psykisk helse Seksuelle overgrep Traume Undervisning Vold

Barn og unge i mottak kan være utsatt for vold og overgrep. I region vest har man derfor i mange år drevet systematisk opplæring av ansatte i mottak for å forebygge, avdekke og håndtere overgrep mot denne sårbare gruppen.
I 2010 var regionkontor vest med på å justere UDIs rundskriv 2010-085, om overgrep og grenseoverskridende adferd mot barn og unge i mottak. Daværende regiondirektør Atle Berge ønsket å sikre at ansatte i mottak har den nødvendige kompetansen og kunnskap om hva man skal se etter, og hvordan man håndterer overgrep. Han tok derfor kontakt med Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS), i Bergen.
– Regionkontoret har hatt relativt mye og god kontakt med RVTS, og spurte derfor om de kunne bli med på et samarbeid der de som fagpersoner dro ut til hvert mottak for kompetanseheving innenfor temaet. De ønsket å bidra, sier Berge, nå seniorrådgiver ved RKV.

– Komplekse fenomen
Noe av bakgrunnen for samarbeidet som oppstod var en rapport fra Amnesty, med alarmerende tall om overgrep i asylmottak over hele Europa.
– Overgrep kan skje, og skjer, også i norske mottak, og er svært skadelig for offer. Det er derfor viktig at ansatte vet om tematikken, og vet hvordan man kan forebygge, avdekke og håndtere slike saker, sier Berge, som sammen med rådgiver Faustin Gasana har hatt et overordnet ansvar for samarbeidsprosjektet.
– Fenomenet overgrep er ganske komplekst. RVTS har spisskompetanse på området, og det legges i tillegg opp til tett samarbeid mellom mottaket og skole, barnehage, barnevern, helsesøster og politi, sier Gasana.

Øver på samtaleteknikker
En hel dag settes av til opplæring ute i mottak. Det er ikke obligatorisk å delta, men interessen har vært stor. Siden prosjektet startet, har så å si samtlige mottak i region vest tatt imot opplæringstilbudet fra UDI og RVTS. Eneste unntak er et par av de mest nyopprettede mottakene.
– Det er en todelt opplæring. Én teoridel med fokus på ulike overgrep, og en del med praktiske oppgaver. Da øver man på samtaleteknikker, om hvordan man kan ha både forebyggende og avdekkende samtaler med barn. Kurset gir altså praktisk erfaring, forklarer Gasana.
Dette bekreftes av overgrepsteamet fra RVTS vest, som har jevnlig kontakt med UDIs regionkontor i vest.
– Vi bruker en hel dag, og første del av opplæringen består av teori: Hva er vold og overgrep? Hva hindrer oss i å snakke om overgrep? Hvordan skal man lese og nøste i signaler fra beboerne? Her bruker vi forskningsresultat og eksempler fra andre kulturer. Den andre delen er praktisk, hvor RVTS har laget «caser» og lar ansatte øve på ulike scenarier, forteller Reidun Dybsland fra RVTS.
Sammen med Inge Arnt Nordhaug og Linda Kvalvik utgjør hun overgrepsteamet som reiser rundt til de ulike mottakene i region vest.

– Det vi underviser i er først og fremst en metodikk for å snakke med barn – slik at de åpner seg, utdyper Nordhaug.
– Den praktiske delen er veldig viktig, og vi legger stor vekt på at mottaksansatte må snakke med beboerne om det som skjer. På tilsvarende kurs vi har holdt for fylkesmannen, har dette blitt utvidet til to dager, sier Kvalvik.
Takknemlige mottak i vest
Det er UDI regionkontor vest som velger ut mottak. RVTS har spisskompetansen og drar ut til mottak og står for opplæring. Tilbakemeldingene fra deltakerne har vært udelt positive. Samarbeidet finnes per i dag kun i region vest. Ett av mottakene som nylig har hatt besøk fra RVTS er Sund statlige mottak på Sotra, hvor mottaksleder Mette Parker er over seg av begeistring.
– Da inviterte vi samtidig skoler, barnehager, helsesøster, barnevern og Røde Kors til å delta og så å si alle stilte. Det var en fantastisk givende dag. RVTS stilte med en fantastisk foreleser, som hadde en formidlingsevne som var helt utrolig! Hun hadde lang erfaring, og eksempler på alle mulige problemstillinger. Hun kalte en spade for en spade og det var ikke et eneste dødt øyeblikk. Det var noe av det beste vi har sett på lenge, forteller Parker.

God synergieffekt
Det er vanskelig å måle effekten av denne typen opplæring og om kursene kan forebygge overgrep. Likevel har det god synergieffekt.
– Prosjektet gjør utvilsomt ansatte bedre i stand til å dokumentere og håndtere overgrep. Det gjør dem også sikrere i jobben, og tryggere i forhold til å skulle etterleve kravene i rundskrivene fra UDI, sier Atle Berge.
Sammen med kollega Gasana peker han på de positive synergiene som dette samarbeidet fører med seg.
– Alle ansatte, både i mottak, kommune, barnevern og ellers, får den samme opplæringen. Det blir en samordning her som gjør at alle instanser har den samme forståelsen av tematikken og kan se etter de samme symptomene. Synergieffekten blir bedre samhandling, bedre forebygging på tvers av etater og avdelinger, bedre samarbeid rundt barn og unge generelt, sier de.
Forebygging av overgrep mot barn og unge i mottak er et viktig område og for tiden høyaktuelt. Tematikken vil få høyt fokus også i tiden fremover. Erfaringene fra samarbeidet med RVTS i vest er så gode at prosjektet nå ønskes videreført. UDI regionkontor vest har denne uken inngått en intensjonsavtale for å fortsette samarbeidet inn i 2017, nå med spesielt fokus på EMA-mottak.
– I vest har vi per i dag seks EMA-mottak. Planen nå er at alle vil få tilbud om denne opplæringen i løpet av første halvår 2017, understreker Berge.
Foto og tekst: Frode Fjellstad. Publisert med løyve fra UDI RKV.