Aktuelt
…men hvilken hjelp finnes egentlig
Psykiske lidelser er utbredt. Men hvilken hjelp finnes egentlig? Hvordan finner jeg fram til hjelpen? I denne artikkelen presenteres bakgrunnen for portalen hjelptilhjelp.no, og hvordan denne kan bidra til å gjøre det enklere å lete etter psykisk hjelp.
Mange strever psykisk

I Folkehelserapporten 2014 kom det fram at mellom en av tre og en av to vil bli rammet av en psykisk lidelse i løpet livet, og at mellom 10 og 33% av alle nordmenn får en psykisk lidelse i løpet av ett år. Tallene fra denne undersøkelsen innebærer at det hvert år er mellom 500.000 og 1.650.000 nordmenn som innfrir kriteriene for en psykiatrisk diagnose.
Dette er høye tall, og innebærer at det er svært mange som lurer på hvilken psykisk hjelp de har mulighet til å få.
Psykiske lidelser kan imidlertid være så mangt, og kan blant annet dreie seg om alt i fra angst, depresjon, søvnproblemer, sinneproblemer, samlivsvansker, sorg, livskriser, traumer, vansker i oppdragelsen av barna, stress og daglig overbelastning, samt det å leve med blant annet ADHD, autismespekterforstyrrelser, eller personlighetsmessige vansker.
…men hva finnes egentlig av psykisk hjelp?
Et psykisk hjelpeapparat under sterkt press
Vi hører om det i mediene med jevne mellomrom: at det psykiske helsevernet i Norge er under sterkt press; at stadig flere søker hjelp, og mange barne-, ungdoms- og voksenpsykiatriske poliklinikker har mer eller mindre sprengt kapasitet.
I møte med det formidable antallet mennesker som strever psykisk, kan man spørre seg om spesialisthelsetjenesten skal være hele løsningen på problemet. Man kan også spørre seg om behandling skal være hele Helse-Norges løsning på de psykiske problemene, eller om det kan rettes en større innsats inn imot forebygging og helsefremming.
Det finnes ikke andre nett-tjenester per idag som samler hele bredden av hjelpetilbud på ett sted.
Hver dag gjøres det et formidabelt arbeid i kommunens førstelinjenetjenester, av frivillige og ideelle tilbydere av hjelp, og av private tilbydere av hjelp. I kontrast til de sprengte spesialisthelsetjenestene finnes også store ubrukte ressurser i andre deler av hjelpeapparatet. Blant annet er det mange kommuner som tilbyr kurs i depresjonsmestring (KID-kurs), men som sliter med å rekruttere deltakere. Det handler ikke om at det er mangel på deprimerte mennesker, så det må være helt andre grunner.
Kan en av grunnene være tilgangen til informasjon? Er disse formene for hjelpetilbud godt nok kjent? Er disse formene for hjelpetilbud godt nok anerkjent til at vi som hjelpere oppfordrer, veileder og gir drahjelp for at brukere får ta del i slike tilbud?
Idéen bak hjelptilhjelp.no
Idéen bak hjelptilhjelp.no er å gjøre informasjonen om psykisk hjelp lettere tilgjengelig både for folk flest og for ansatte i hjelpeapparatet ved å samle alt på ett sted.
Jeg er overbevist om at dette kan ha mye for seg:
For det første: Det finnes svært mange ulike tjenester og tilbud rundt omkring i Norge. Noen er godt kjent, andre er mindre kjent. Det gjelder både i forhold til lavterskel og høyterskeltilbud, samtaletilbud, aktiviteter, mestringskurs, selvhjelp og mye mer. Ved bedre informasjon om tilgjengelige tilbud kan mennesker som strever med livet, ha en større medvirkningsmulighet til å lete etter, finne og velge mellom aktuelle tilbud.
– En slik portal trengs! Rart at det ikke finnes allerede!
For det andre: Ansatte i hjelpeapparatet har selv ofte dårlig oversikt over tilgjengelige tilbud. Selv innenfor en og samme kommune kan det være påfallende hvor liten informasjonsflyt det kan være på tvers av tjenestene. Enda mindre informasjon er det om hjelpetilbud i helt andre sektorer av hjelpeapparatet, f.eks innenfor det frivillige / ideelle arbeidet.
For det tredje: Med internett har også tilgangen på informasjon økt, men informasjon er svært fragmentert og spredt omkring på alle tenkelige og utenkelige steder. Det finnes ikke andre nett-tjenester per idag som samler hele bredden av hjelpetilbud på ett sted.
– En slik portal trengs!
Våren 2012 kom hjelptilhjelp.no på nett, og den spede og snublende starten på portalen var i gang.
I forkant av at jeg lagde første utkast til nettsiden hadde jeg gått mange runder med å undersøke om det allerede fantes en lignende tjeneste: Det gjorde det ikke. Jeg hadde gått mange runder med å få avklart om det var bare jeg som opplevde behovet for bedre informasjon om tilgjengelig psykisk hjelp: Det var det ikke.
– Det er komplett mangel på oversikt over hvilken hjelp som finnes, sa en erfaren psykolog til meg da jeg presenterte mine idéer om hjelptilhjelp.no.
Idéen ble også presentert på en landsdekkende konferanse for kommunepsykologer i Oslo, mens jeg jobbet som kommunepsykolog i Øygarden. Også her var tilbakemeldingene svært inspirerende:
– En slik portal trengs! Rart at det ikke finnes allerede! Så flott at du vil jobbe med dette!
Enklere å lete etter psykisk hjelp
Per idag er det mulig å søke opp en stor mengde forskjellige tilbud på hjelptilhjelp.no, og ikke minst kan man besøke en egen samleside for hjelpetilbud som er tilgjengelige for innbyggerne i akkurat din kommune.
Kort fortalt samles blant annet:
• Mestringskurs (tilknyttet depresjon, stress, samliv, sinneproblemer, søvnproblemer, foreldreferdigheter med mye mer)
• Aktivitetstilbud, møtesteder og selvhjelpsnettverk
• Aktuelle tjenestesteder og organisasjoner (blant annet psykiske helsetjenester, PPT, , BUP, DPS, frivillige hjelpetilbud, og brukerorganisasjoner)
• Kompetansehevende kurs / fagkonferanser.
Det er også en god anerkjennelse å se at nettsiden er trukket fram på den offentlige helseportalen Helsenorge.no
Om oversikten ennå ikke er komplett, så er den i hvert fall på god vei. Blant annet har en rekke tilbydere av KID-kurs (kurs i depresjonsmestring) vært aktive med å publisere disse på hjelptilhjelp.no, mens det er også er registrert inn tallrike andre mestringskurs og selvhjelpstilbud.
Det er hyggelig å se at hjelptilhjelp.no blir lagt merke til, at besøkstallene nå er kommet opp i over 1.000 unike besøkende daglig, at nettsiden brukes av mange ansatte i hjelpeapparatet og av brukere som leter etter hjelp.
Det er også en god anerkjennelse å se at nettsiden er trukket fram på den offentlige helseportalen Helsenorge.no som en tjeneste som gjør det enklere å lete etter psykisk hjelp.
Du kan bidra til en mer komplett oversikt
Målet framover er at oversikten over hjelpetilbud på hjelptilhjelp.no skal bli så komplett som mulig, og jeg vil med dette oppfordre alle tilbydere av hjelp (og enhver som har kjennskap til aktuelle tilbud) om enten selv å publisere dette på hjelptilhjelp.no (det er helt gratis), eller om å sende meg et tips (hjelptilhjelp@gmail.com).
Så kommer vi ikke utenom at det er i møtet mellom mennesker at den psykiske hjelpen skal gis, og at hjelpeapparatet har en viktig rolle i det å veilede, gi råd og drahjelp for at brukere kommer i kontakt med de gode tilbudene. Det hjelptilhjelp.no kan bidra med er å gjøre det enklere å finne fram til hvilken hjelp som finnes, og på denne måten være med på å gi hjelp til hjelp.