Aktuelt
Hva skjer i oss når vi møter mennesker som bærer på sterke historier?
- 27/02/2024
- Av: RVTS Vest
- Kategori: Aktuelt
Som hjelpere møter vi mennesker som bærer på sterke historier, og vi kan oppleve situasjoner som gjør særlig inntrykk. Hva skjer i oss da?
Tekst: Jorunn Helle
Å høre sterke historier med grufulle beskrivelser kan være overveldende. Noen ganger hører vi detaljer fra tortur eller overgrep. Dette kan skape kraftige følelsesmessige reaksjoner hos oss. Andre ganger utsettes vi for svært ubehagelige situasjoner. Vi kan være vitne til utagering, oppleve utskjelling eller være vitne til selvskading eller selvmordsforsøk.
Behov for å dele
En vanlig reaksjon er å finne vår nærmeste kollega eller å «øse ut av oss» i lunsjen, uten å spare på detaljene. Ofte gjør vi dette uten å tenke på om det passer, eller hvordan det virker på kollegaene våre. Dette kalles sliming. Sliming beskriver hvordan vi overvelder hverandre ved å dele for mange detaljer for fort, samtidig som mottaker av historien er uforberedt.
Dette er naturlig, og handler ikke om at vi er uprofesjonelle eller burde tåle det bedre. Vi trenger å kunne dele, og bør ha mulighet til det, men det er ikke nødvendig å dele de verste detaljene. Det finnes bedre metoder.
«Low Impact Disclosure»
En metode for dette kalles Low Impact Disclosure (deling med lav effekt) og inneholder fire trinn.
- Først må du bli klar over i hvilke situasjoner og med hvilket detaljnivå du deler historier. Er det nødvendig med alle detaljene?
- Deretter advarer du den du vil dele med. Fortell at du har noe vanskelig eller traumatisk du har behov for å dele.
- Be om tillatelse. Spør om lov til å dele, og om det passer nå. Da gir du den andre mulighet til å sette grenser.
- Nå bestemmer du deg for hvor mye du skal dele. Det er ikke nødvendig å dele de verste detaljene for at det skal være til hjelp for deg. Fortell i overskrift hva du har hørt eller opplevd. Ha fokus på tankene og de følelsesmessige reaksjonene det har skapt i deg. På den måten får du hjelp til å sortere og bearbeide sterke inntrykk. Samtidig ivaretar du kollegaene dine og unngår å skape de samme sterke reaksjonene hos dem.
Det er viktig å ha et godt arbeidsmiljø som ivaretar den enkelte og gir rom for å kunne dele sterke inntrykk, men det er også viktig å lage gode rammer for dette. Har en det, vil det kunne bidra til å forebygge både sekundærtraumatisering og utbrenthet.
Relevant:
Hjelp til hjelperen – ressursside for ledere og hjelpere som opplever stress, utbrenthet og fatigue på sin arbeidsplass.