Aktuelt
Illustrasjonsfoto: Alexandru Zdrobău / Unsplash
16. november arrangerer RVTS Vest og Vestlandsnettverket konferansen “Safe Spaces – Hvordan kan vi skape «Safe Spaces» for å forebygge og avdekke negativ sosial kontroll og æresrelatert vold?”
På denne regionale konferansen vil vi se nærmere på sammenhengen mellom negativ sosial kontroll og psykiske traumer- og hvordan vi tidligst mulig kan identifisere risikofaktorer for å kunne beskytte utsatte personer.
Vi vil videre utforske hvordan vi på tvers av tjenester, generasjoner og berørte miljøer kan forebygge negativ sosial kontroll og æresrelatert vold gjennom trygge rom, bærekraftig dialog og et kulturkompetent familiearbeid.
Målgruppe:
Deltagere fra region vest innenfor tjenester som barnevern, skole, barnehage, krisesentre, familievern, tros- og livssynsmiljø, bufetat, politi, NAV, flyktningetjeneste/introduksjonsprogram, spesialisthelsetjenesten.
Bekreftede forelesere:
Monika Grønli Rosten er forsker II, Ungdomsseksjonen ved NOVA, OsloMet. Rosten er sosialantropolog og har PhD-grad fra universitetet i Oslo (2015), med en avhandling om sted og tilhørighet blant unge voksne i Groruddalen (Oslo).
Rosten har forsket på temaer som integrering og etniske minoriteter, oppvekst og ungdomskultur, skole og fritidssektor, områdeløft og lokalsamfunn, kjønn og identitet, samt seksualitet og vold i nære relasjoner.
Hun arbeider for tiden med prosjekter om sosial kontroll, ungdomsmedvirkning, ungdomskriminalitet og familievernets arbeid i en mangfoldig befolkning. Rosten er tilknyttet NOVAs forskningsprogram om vold i nære relasjoner.
Alyas Karmani er psykolog og imam fra Bradfort, UK. For å engasjere samfunn som er vanskelige å nå, må vi skape arenaer som gjør det er mulig. Først da kan vi ha utfordrende diskusjoner om tabuiserte problemstillinger. Vanskelege samtaler mellom hjelpeapparat og berørte miljøer er nødvendige og viktige dersom vi skal bygge godt fungerende lokalsamfunn. Å legge til rette for diskusjon og skape trygge arenaer, krever spesielle verktøy og ferdigheter.
Karmani mener at alle problem kan diskuteres, selv om de er særlig utfordrende. Oppfatningen vår stemmer ofte ikke med virkeligheten. Det handler om hvordan og hvem. Samfunn som vi ser på som vanskelege å nå, blir ofte ignorert og unngått. Alyas mener imidlertid at det alltid er ei vei inn.
Han har jobbet med områder som ses på som særlig utfordrende: Seksuell helse, negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, vold i nære relasjoner, voldelig ekstremisme og psykisk helse i over 20 år. Arbeidet hans er forankret i transkulturell psykologi og tverrkulturell kommunikasjon.
Omar Orhan Akhtar er leder, Rosa kompetanse skole. FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold
Sted: Clarion Hotel Adminral, C. Sundts gate 9
Tid: 16. november 2021, 09.00-15.30
Konferansen er uten avgift.*
* Bindende påmelding. Dersom du har meldt deg på, men likevel ikke kan komme, gi beskjed på rvts@helse-bergen.no i god til før konferansestart.