Aktuelt
Det niende kullet med mentorer ble utskolert i mai
- 25/06/2021
- Av: RVTS Vest
- Kategori: Radikalisering Voldelig ekstremisme
RVTS Vest ønsker å gratulere våre mentorer som ble utskolerte som det niende kullet fra RVTS Vest’s nasjonale mentoropplæring i mai!
I vår har vi kjørt en heldigital 9-dagers opplæring med deltakere fra Øygarden, Bergen, Molde, Ålesund, Ørsta, Volda, Ulstein, Kristiansund, Lillestrøm, Trondheim, Skien, Porsgrunn, Ringsaker og Lindesnes. Mentorene har bakgrunn fra barnevern, politi, rus og psykisk helse, NAV, SLT, flyktningehelse, familiesenter, introduksjonsprogram, voksenopplæring, skole og moske.
– Det har vært en stor berikelse å følge dyktige og engasjerte fagfolk gjennom opplæringen. Under pandemien har vi sett en eskalering i hatkriminalitet og voldelig ekstremisme både nasjonalt og globalt, og vi er derfor stolte over å utdanne flere mentorer og ressurspersoner på et fagfelt som er viktigere enn noen gang, sier Elisabeth Harnes, ansvarlig for mentoropplæringen.
Nasjonal trusselvurdering
PST sin trusselvurdering for 2021 advarer mot vold, trusler og økt radikalisering under pandemien, da det er grunn til å tro at flere nå sitter hjemme på internett og har tid til å være på ekstreme nettsider. Den understreker samtidig at arbeidsledighet kan generere økt høyreekstrem tilknytning og at de sosiale og økonomiske utfordringene mange har fått kjenne på denne våren, kan føre til at folk blir mer sårbare for radikalisering. Samtidig påpekes det at ikke-vestlig innvandring til Europa er en trigger for de høyreekstreme miljøene som er særlig opptatt av den hvite rases posisjon.
– Det er ingen tvil om at pandemien har ført til en økende polarisering mellom grupperinger, sier Elisabeth. – Når det trygge og stabile er borte, blir verdensbildet forandret.
– For mange fører pandemien til et vedvarende økt stressnivå som farger synet på og evnen til å stole på andre mennesker: fiendebilder oppstår og nyanser forsvinner; fremmede, marginaliserte og annerledestenkende tillegges negative egenskaper og får skylden for ulike samfunnsproblemer. I tillegg til de mentale forandringer som kronisk stress og usikkerhet kan føre med seg hos enkeltindivider, kan disse også slutte seg til grupperinger med likesinnede, som kan tilby en følelse av handlekraft og tilhørighet, gjerne mot en felles fiende.
– Ekstreme grupperinger som forherliger voldsbruk kan virke tiltalende for dem som føler avmakt og sinne. På et samfunnsnivå er det disse sosialpsykologiske mekanismene som ligger til grunn for ekstremisme. Uavhengig av veien inn ser vi at radikalisering og voldelig ekstremisme for mange sårbare barn, unge og voksne fungerer som smertelindring for kronisk utenforskap. Det er derfor viktig at vi investerer i solide menneskemøter med kraft nok til å gjenopprette tapt verdighet, styrke relasjoner og tilhørighet.
– Her spiller våre mentorer en uvurderlig terapeutisk og samfunnspreventiv rolle, avslutter Elisabeth.