Aktuelt
Fulltegnet! 01.11.22: Mellom barken og veden
- 01/07/2022
- Av: RVTS Vest
- Kategori: Arkiv
Den 1. november arrangerer RVTS Vest i samarbeid med Rogaland Fylkeskommune en regional konferanse om negativ sosial kontroll og æresrelatert vold i Stavanger. Fokus for konferansen er Familiesystemer & generasjonsrelasjoner i en migrasjonskontekst.
Konferansen er fulltegnet – og påmelding stengt!
«I den kulturen mamma kommer fra, er det å oppdra en datter en form for risikosport», skriver statssekretær, Nancy Herz, i sin bok «Skal du ikke gifte deg snart?».
Risikoen betyr at mor kan tape ansikt når datteren bryter gjeldende kulturelle normer, noe som kan få fatale konsekvenser for hele familiesystemet, både her i Norge, men også transnasjonalt. Hvordan skjer og hvordan oppleves kampen med å beholde familiens ære, og kontinuerlig måtte unngå å handle på en slik måte at man blir sett på som skam og æresløs? Når bikker kontrollen over til å bli skadelig- og hva er de psykiske, fysiske og sosiale følgende for de som utsettes for disse belastningene og skadene? Hvordan kan vi som samfunn forebygge negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, og samtidig bidra med å styrke dialogen mellom generasjoner, miljøer og hjelpeapparat? Dette er noen av spørsmålene vi ønsker å belyse på fagdagen.
I løpet av denne dagen vil anerkjente forskere, fageksperter, forfattere og representanter fra hjelpeapparatet, frivillige organisasjoner og berørte miljøer belyse tematikken fra ulike faglige ståsted. Målsetningen er å styrke deltakeres holdning og handlingskompetanse i deres arbeid med å forebygge negativ sosial kontroll og æresrelatert vold.
Bekreftede forelesere:
Nancy Hertz, statssekretær for arbeids- og inkluderingsministeren. Innleder konferansen med innlegget «Felles kamp mot negativ sosial kontroll».
Anja Bredal, forsker ved NOVA, seksjon for forskning om Barndom, familie og barnevern. Hun har doktorgrad i sosiologi fra Universitetet i Oslo (2004). Avhandlingen handlet om unge med innvandrerbakgrunn, arrangerte ekteskap og familiens betydning. Hennes forskningsfelt er etniske minoriteter, familie, kjønn og generasjon, herunder studier av offentlig politikk, hjelpeapparatet og innvandringsregulering. Hun har hatt flere forskningsoppdrag om tvangsekteskap og æresrelatert vold, og for tiden deltar hun blant annet i NOVAs forskningsprogram om vold i nære relasjoner. Hun har en særlig interesse for mangfoldstilpasning av offentlig politikk og hjelpeapparatet.
Elisabeth Harnes jobber ved RVTS Vest som spesialkonsulent i tvungen migrasjon og flyktninghelse og koordinerer arbeidet med negativ sosial kontroll og æresrelatert vold samt radikalisering og voldelig ekstremisme. Hun har master i religionsstudier, er utdannet flerkulturell fam. terapeut med vid. utdanning i sensorimotorisk psykoterapi. Harnes har utstrakt erfaring fra forebygging av voldelig ekstremisme, hatkriminalitet og æresrelatert vold i hjelpeapparat, NGO`s og gjennom dialog og endringsarbeid i berørte diaspora miljøer. Hun leder RVTS sin nasjonale opplæring: «Endringsagenter» om negativ sosial kontroll og æresrelatert og RVTS Vests nasjonale mentoropplæring om radikalisering mot voldelig ekstremisme.
Abdullahi Elmi Ibrahim, programdirektør i Tusmo Association, lærer og bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Bergen Kommune. Har en mastergrad frå Høgskulen på Vestlandet, der han forsket på hjem-skolesamarbeid mellom skole og somaliske foreldre.
Veronica Kembe, minoritetsrådgiver for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) i Nord-Rogaland utplassert på Karmsund videregående. Kambe jobber for å styrke flerkulturell kunnskap og kompetanse i skolesektoren, med et særskilt oppdrag knyttet til avdekking og forebygging av negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Hun har bachelor i internasjonale studier.
Atia Ijaz, sosionom, poet og aktivist, brenner Atia for kampen mot urettferdighet, for å gi – eller være – en stemme for de som ikke har mulighet til å bruke sin egen. Hun skriver og fremfører poesi basert på personlig og profesjonell erfaring. Siden 2012 har hun vært engasjert i arbeiderbevegelsen, antirasisme, feminisme og i helse- og sosialsektoren. Samfunnsengasjementet hennes er grunnlaget for alt hun gjør.
Lejla Obradovic, sosionom med videreutdanning innen minoritetskompetanse i barnevernet. Har flere års erfaring fra barneverntjenesten i Stavanger, i hovedsak på ungdomsteamet og har arbeidet en god del med minoritetsfamilier. Hun jobber nå som minoritetsrådgiver for IMDi på Godalen Videregående skole i Stavanger.
Kirsti Enoksen, politioverbetjent- mangfoldskoordinator Sør-Vest Politidistrikt
Lene Røstvær Schau, Seniorrådgiver, IMDis fagteam for forebygging av negativ sosial kontroll og æresrelatert vold.
Program:
09.00-09.30: Registrering og kaffe
09.30-09.40: Slam Poetry v/ Atia Ijaz, sosionom, poet og aktivist
09.40-10.00: Velkommen og innledning til dagen v/Inger Kristin Egeland, seniorrådgiver, opplæringsavdelingen, Rogaland Fylkeskommune og Elisabeth Harnes, spesialkonsulent og regional koordinator, RVTS Vest.
10.00-10.40: Felles kamp mot negativ sosial kontroll v/ Nancy Hertz, statssekretær og forfatter av boken Skamsløs.
10.45- 11.30: Transnasjonale voldsregimer/når vold og kontroll krysser grenser v/Anja Bredal, Oslo Met
11.30-12.15: Lunsj
12.15-13.00: Negativ sosial kontroll og æresrelatert vold i et psykisk helse og traume perspektiv v/Elisabeth Harnes, RVTS Vest
13.15-14.15: Presentasjon av tiltakskjede og spissede funksjoner i hjelpeapparatet:
- Politiets arbeid med risikovurdering og forebyggende oppfølging, v/Kirsti Enoksen, mangfoldskoordinator ved Sør-Vest politidistrikt.
- Hva ser og gjør en minoritetsrådgiver? v/Veronika G. Kampe og Lejla Obradovic
- IMDis fagteam representant for Rogaland v/ seniorrådgiver, Lene Røstvær Schau.
- Regionale Nettverk og øvrige ressurser på NSK og ÆSV
14.30-15.15: GENERASJONSDIALOG: Fra kjøkkenbordet til en felles arena v/Abdullahi Elmi Ibrahim, morsmålslærer, lektor og koordinator for TUSMO Association.
15.15-15.30: Oppsummering av dagen
15.30: Takk for i dag og vel hjem
Målgruppe: Ansatte innenfor NAV, barnevern, familievern, politi, skole, skolehelsetjeneste, barnehage, minoritetsrådgivere, flyktninghelse, psykologtjenester, krisesentre, SLT, utekontakt, frivillige organisasjoner, trosmiljø, BUP, DPS.
Praktisk informasjon
Dato: 1. november
Tid: 09.00-16.00
Sted: Radisson Blu Atlantic Hotel, Stavanger
Plasser: 120 fysiske plasser. Konferansen vil ikke streames.
Pris: 300,-
Konferansen er fulltegnet – og påmelding stengt!
Påmeldingsfrist: 18. oktober 2022