Aktuelt
23.09.22: Nasjonal mentornettverksamling
RVTS inviterer til nasjonal mentornettverkssamling i Bergen med tema «Forebygging av voldelig ekstremisme på tvers av hjelpeapparat og miljøer».
Siden regjeringens nasjonale handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme i 2014 har RVTS jobbet strategisk med kunnskapsutvikling, nettverksbygging og implementering av bærekraftige tilnærminger på feltet, herunder RVTS sin mentoropplæring om radikalisering og voldelig ekstremisme som har utdannet over 500 fagpersoner fra hele Norge siden 2015.
I flere kommuner har de utskolerte mentorene stått i spissen for å opprette mentorordninger, samt tverretatlige ressurs- og konsultasjonsteam om radikalisering og voldelig ekstremisme både for unge og voksne.
På denne nasjonale mentornettverkssamlingen ønsker vi å synliggjøre det gode forebyggende arbeidet som gjøres i Norge med fokus på tverretatlig samarbeid, bærekraftige modeller og nettverk, samt se nærmere på mentorens rolle og betydning i arbeidet med forebygging, «disengagement» og de- radikalisering.
Vi håper også at samlingen kan være en arena for erfaringsutveksling, inspirasjon og dialog på tvers av tjenester, fagmiljøer, kommuner og regioner.
Forelesere:
Vår hovedforedragsholder er Robert Orell fra Sverige. Han har ledet og jobbet med disengagement i Exit Sverige i 17 år. Han har også jobbet som programdirektør for Exit USA med spesielt fokus på å støtte individer online, med mentorarbeid for løslatte tidligere terrorister i Kazakhstan- og leder Exit RAN (European Commission`s Radicalization Awarness Network (RAN).
Marius Linge har jobbet som religionsforsker ved Oslo MET og har nettopp tiltrådt i ny stilling som forsker hos Kifo – Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning. Han har forelesningen Radikalisering og motstand blant ‘vanlige’ og marginaliserte norske muslimer.
Fremveksten av jihadisme i Norge har skapt et inntrykk av at radikalisering er utbredt fenomen, særlig blant marginaliserte grupper. Marius Linge er medforfatter i boken «Unge muslimske stemmer» en bok som dokumenterer at de aller fleste unge muslimer tar sterk avstand fra ekstreme former for Islam. Han har også nylig publisert sin doktoravhandling «Islamske veier ut av gatekriminalitet» som viser til at motstanden også gjelder muslimer med en kriminell fortid, som er langt mer eksponert for jihadisme enn andre muslimer. Linges presentasjon på mentorsamlingen vil belyse radikalisering og motstand i to ulike grupper muslimer og gir innsikt i islamske veier ut av gatekriminalitet, et underkommunisert, men viktig tema i arbeidet rettet mot (de)radikalisering.
Wenche Holdhus er utdannet barnevernspedagog med videreutdanning i flerkulturell forståelse, og har mange års erfaring innen dette feltet både som ledende miljøterapeut, fagansvarlig og kursleder. Hun jobber nå som kultur og fagveileder rettet mot minoritetsgrupper for EM/ barneverntjenesten i Porsgrunn kommune. Wenche er utdannet Mentor om Radikalisering og voldelig Ekstremisme fra RVTS Vest, og leder det regionale mentornettverket i Vestfold/Telemark, samt det lokale mentornettverket Porsgrunn/Skien.
Cecilie Nilsen er avdelingleder ved oppfølgingsavdelingen ved Utekontakten i Bergen kommune og medlem i TOT (Tverreatetlig Operativ Team) Radikalisering i Bergen kommune. Nilsen er utdannetsykepleier og har master i internasjonal helse. Har jobbet i Utekontakten siden 2008 og periodevis gjennom 10 år med Leger uten grenser.
Kjetil Friisø Ramborg er psykolog, spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi, og jobber ved RVTS Øst. Her jobber han med tverrkulturelle utfordringer i psykisk helse- og psykososialt arbeid med flyktninger og minoriteter. Forståelse og håndtering av konflikt i samspill og samarbeid for å støtte psykologisk og psykososial utvikling, samt radikalisering og voldelig ekstremisme.
Elisabeth Harnes er spesialkonsulent i tvungen migrasjon og flyktninghelse og koordinerer RVTS Vest sitt arbeid om radikalisering og voldelig ekstremisme. Hun har en mastergrad i religionsstudier og har forsket på kollektive traumer og konverteringsprosesser til Islam. Hun er utdannet klinisk familieterapeut og har videreutdanning i narrativ terapi og sensorimotorisk psykoterapi. Harnes har studier i veiledning, teologi og kulturforståelse fra Sveits, Mexico og Guinea-Bissau og bred internasjonal erfaring fra psykososialt og terapeutisk arbeid bl.a fra USA med re-integreringsarbeid av tidligere straffedømte og med marginaliserte og sårbare grupper i Kenya. I Norge har hun tidligere jobbet som rådgiver i IMDi, som høgskolelektor og har utstrakt erfaring fra tverretatelig operativt team for radikalisering og voldelig ekstremisme, samarbeid med muslimske trossamfunn og diaspora miljøer, og som leder av RVTS Vest nasjonale mentoropplæring om radikalisering mot voldelig ekstremisme og RVTS nasjonale opplæring om negativ sosial kontroll og æresrelatert vold.
Andre bekreftede forelesere:
- Joachim- HX Mentee I TOT Radikalisering
Musikalsk innslag:
Kingsley Anowi, musiker og miljøterapeut i Intro DM
Program:
09.00 – 09.15: Åpning og innledning v/Elisabeth Harnes, spesialkonsulent og leder av RVTS nasjonale mentoropplæring om radikalisering og voldelig ekstremisme, RVTS Vest
09.15 – 09.30: Musikalsk innslag v/Kingsley Anowi, musiker og miljøterapeut ved Intro DM.
09.30 – 10.45: Et blikk på Exit-ordninger, de-radikalisering og dis-enegagement prosesser i ulike kontekster v/Robert Orell, leder av EXIT RAN (European Commission`s Radicalization Awareness Network (RAN), tidligere leder for Exit Sverige og programdirektør for Exit USA.
10.50 – 11.30: Radikalisering og motstand blant ‘vanlige’ og marginaliserte norske muslimer v/dr. Marius Linge, religionsforsker ved Kifo – Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning.
11.30 – 12.15 Lunsj
Tverretatlige samarbeid, bærekraftige modeller og nettverk
12.15 – 12.35: Utvikling og implementering av forebyggede nettverk og ordninger mot radikalisering og voldelig ekstremisme i norsk kontekst v/Elisabeth Harnes, spesialkonsulent, RVTS Vest.
12.40 – 13.00: TOT- Tverretatlig Operativ Team Radikalisering, Bergen kommune v/Pål Tore Haga, radikaliseringskontakt, Vest Politidistrikt og Cecilie Nilsen, avd. leder utekontakten, Bergen Kommune.
13.05 – 13.25: Porsgrunn- og Skien- nettverket v/Wenche Holdhus, flyktningkonsulent og nettverkkoordinator, Porsgrunn kommune.
13.30 – 13.50: SALTO- nettverket, Oslo kommune v/Kjetil Friisø Ramborg, spesialrådgiver, RVTS Øst
14.00 – 14.20: Gruppesamtale og mentimenter i plenum. Suksesshistorier og utfordringer knyttet til implementering av mentorordninger og/el. kommunale/regionale nettverk og ressursteam.
14.30 – 15.30: Panelsamtale med en mentee (HX) som befinner seg i et mentorløp, med åpning for spørsmål i plenum (Q&A)
15.30 – 15.45: Avslutning og vel hjem!
Målgruppe:
Primærmålgruppe: Utskolerte mentorer fra RVTS Vest mentoropplæring, mentorer i kriminalomsorgen og andre mentorer som jobber med disengagement og de-radikalisering i Norge.
Sekundærmålgruppe: Radikaliseringskontakter i politiet, SLT, psykisk helse, spesialisthelsetjenesten og relevante samarbeidspartnere på beslutningstakernivå.
Mentornettverkssamlingen er gratis. Angående digital deltagelse: Plenumsforedrag og paneldebatt streames. Tidspunkt kommer så snart det er klart.
Sted:
Scandic Flesland Airport Hotel
Tid:
23. september, 09.00 – 15.45
Påmeldingsfrist: 16. september
Kontaktperson: Elisabeth Harnes