Aktuelt
2024: Kronisk traumatisering og traumerelatert dissosiasjon
Følg med på på vår nettside for å få oppdateringer rundt oppstart av ny runde med undervisningsprogrammet “Kronisk traumatisering og traumerelatert dissosiasjon”.
Klinikk for krisepsykologi og RVTS Vest inviterer til 12-dager-kurset Kronisk traumatisering og traumerelatert dissosiasjon
Terapeutisk arbeid med kronisk traumatiserte mennesker, det vil si mennesker som har vokst opp med omfattende vold, overgrep og neglisjering er komplekst, og krever en annen og mer omfattende metodikk og forståelse enn enklere traumetilstander.
Symptombildet er ofte omfattende, kan være krevende for behandlere å forholde seg til, og kan overvelde og forvirre terapeuten.
Kurslederne vil gi en grundig presentasjon av den indre dynamikken hos en kronisk traumatisert person, samt ens relasjoner med omverden, også behandlere, slik at symptombildet gir mening ut fra hva pasienten har opplevd.
Teoretisk forståelse:
Den teoretiske forståelsen baserer seg i hovedsak på teori om strukturell dissosiasjon av personligheten («The Haunted Self, Van der Hart, Nijenhuis & Steele 2006), samt videreutviklingen etter dette («Trinity of Trauma» vol 1-3, Nijenhuis 2015, 2017). Annen teori og forskning vil også bli gjennomgått.
Med utgangspunkt i denne forståelsen vil deltakerne få en forståelse av hvordan ulike symptomer oppstår som erstatningshandlinger for ulike behov, og hvordan en kan arbeide med gradvis å erstatte disse handlingene med adaptive handlinger.
Videre vil det være fokus på hvordan terapeut og pasient kan arbeide med ulike fobier pasienten har mot mentalt innhold, tilknytning og dissosiative deler. Rollespill og videoer fra behandlingstimer vil vise tilnærminger til å arbeide med indre stemmer og dissosiative deler, samt hvordan integrere traumatiske minner. Forskning og differensialdiagnostikk vil også bli gjennomgått.
Kursrekken presenterer en integrert form for behandling, der en ser på mennesket som en helhet, hvor tanker, følelser, kroppslige funksjoner og fornemmelser, sansing, persepsjon og interaksjon med sosialt miljø må sees på som helhet der en handler med utgangspunkt i grunnleggende behov.
Begge kursholderne vil være til stede under hele kurset for å gi utfyllende informasjon, bidra til diskusjon, og hjelpe til med rollespill og gruppearbeid. Det vil, så langt det er kapasitet til det, bli tilbudt veiledning i grupper eller individuelt utenom kursdagene
Målgruppe:
Undervisningsopplegget vil passe for behandlere som ønsker å utvikle eller videreutvikle sin kompetanse med å arbeide med pasienter som er omfattende traumatiserte, eller andre profesjonelle som ønsker å få innblikk i forståelse og behandling av traumatiserte personer. Det kreves minimum 3 års helsefaglig eller sosialfaglig høyskoleutdanning for å delta.
Kurset vil først og fremst være rettet mot behandling av voksne, men vil også ha et barneperspektiv, der en vil se på hvordan traumatisering gir seg til uttrykk hos barn, og vil være nyttig også for profesjonelle som arbeider med barn.
Forelesere:
Marianne Straume og Arne Blindheim, begge fra Klinikk for krisepsykologi. Mer informasjon om dem i PDF-invitasjonen.
All praktisk informasjon finner du i invitasjon under.
Vi har fortsatt noen ledige plasser, men vær rask med påmelding!
Ta kontakt med Renate Haukeland på renu@helse-bergen.no for å få tilsendt faktura for utdanningen.