Aktuelt
07.02.24: Oppfølging av mennesker rammet av krig og katastrofe
Den 7.februar arrangerer RVTS Vest i samarbeid med Norsk Psykologforening, Leger uten Grenser og Bypsykologene en fagdag om oppfølging av mennesker rammet av krig og katastrofe.
Fagdagen er gratis, og det er mulig å delta både fysisk og digitalt. De som deltar digitalt, kan ikke delta på workshop fra 15-16. Den digitale delen er åpen for alle interesserte, mens fysisk deltagelse er for psykologer. Fagdagen blir nemlig en oppstart av nettverk for psykologer som er interessert i arbeid med traumer, kultur og migrasjon i Vestlandsregionen. RVTS Vest skal arrangere nettverkssamlinger hver andre måned på ca. en halv dag, samt en heldagssamling i året (se oversikt nederst på siden).
Foreløpig program:
09.00 – 10.00: Krigen, traumene og helsehjelpen
Leger uten grenser, v/ Van Le, feltpsykolog for Leger uten Grenser vil fortelle fra hennes erfaring.
10:15 – 11.00: Flyktningene og systemet
Spesialkonsulent Sidar Kartal, RVTS vest og Senter for Migrasjonshelse i Bergen kommune vil gi svar på spørsmål om hva som møter ulike flyktninggrupper og hvordan man kan legge til rette for god integrering på tross av traumatiske opplevelser før og etter flukt?
Kateryna Tymoshenko og Tetiana Shkil, ukrainske psykologer vil fortelle om hvordan det var å gå fra å være flyktning selv til å bruke sin psykologkompetanse og gi psykiske helsetjenester til ukrainere i Norge. De vil også fortelle litt om personlige erfaringer med å jobbe i Ukraina og Norge.
12:00 – 14.00: Mulige lavterskeltilbud til flyktninger med traumatiske opplevelser
Psykologspesialist Unni Heltne ved Senter for Krisepsykologi tar opp spørsmål som: Hva trenger helsepersonell og andre hjelpere å være oppmerksom på i arbeid med mennesker i krise? Hvordan bør man møte de som har opplevd traumer? Hvordan gi lavterskel traumebehandling på tvers av språkbarriere?
14:15-15:00: Lavterskel søvnbehandling for flyktninger
Psykologstudenter Uten Grenser (PUG) vil presentere sin søvnintervensjon og fortelle om og dele erfaringer med å gjennomføre søvnintervensjon for flyktninger på ulike språk.
15.15-16:00: Workshop – hvordan skape likeverdige helsetjenester?
Fagdagen er godkjent av Norsk psykologforening som vedlikeholdskurs for spesialister med 7 timer. Kurset er godkjent for 2 år i perioden fra 20.12.2023 til 19.12.2025, dersom innhold og omfang er uendret.
Samlinger på våren blir:
- Onsdag 17.04: 09.00-11.30: Tema Tortur: kartlegging og rehabilitering
- Onsdag 12.06: 09.00-11.30: Skeive flyktninger – en dobbel minoritet
For deg som bor eller kan komme til Bergen er adressen RVTS Vest, Ulriksdal 2, 5009 Bergen. For de som vil delta digitalt vil det bli mulighet til det. Lenke ettersendes. Påmeldingsfrist: 31. januar (begrenset med plasser, lurt å være tidlig ute). Deltagelse er gratis, men de som ønsker kan støtte Leger uten grenser ved å vippse til 2199.
Spørsmål?
Dersom du ønsker å være med i nettverk for psykologer som er interessert og/eller jobber med tema migrasjon, traumer og krig, kontakt Valeria. En trenger ikke delta på fagdagen for å bli med i nettverket.
Kontakt Valeria Markova, valeria.markova@helse-bergen.no