Forebyggingsforum 2025

Forebyggingsforum 2025:

«Barn og unges selvmordstanker. Når skal vi ta det på alvor?»

Sjølvmordstankar er vanlege blant barn og unge.

Rundt 15-20% av alle unge opplever å ha slike tankar i løpet av tenåra, og det kan vere ein naturleg del av utviklinga. For dei fleste forsvinn tankane etter kvart, men for nokre kan dei føre til alvorlege konsekvensar. Korleis kan vi skilje mellom det normale og det bekymringsfulle?

Førelesarane på konferansen representerer ulike fagfelt og erfaringar. Nokre vil dele sine personlege erfaringar. Andre har ein eksistensiell og filosofisk tilnærming til konferansens tema.

Forumet føregår både digitalt og fysisk.

Dato:

13. mai 

Tid:

09.00 – 16.00 Registrering frå 08.30

Sted:

Radisson SAS Bryggen

Pris:

650,- for både fysisk og digital deltaking

Gå til påmeldingsskjema

Påmeldingsfrist: 22. april 2025

Påmeldingsfrist (digital): 12. mai 2025

Kurset er godkjent av Norsk psykologforening som vedlikehald for psykologspesialistar med 6 timar. NB: Gjeld kun fysisk oppmøte!

Konferansen vert arrangert av KORUS Bergen, KORUS Stavanger, Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU Vest) og Ressurssenter om vald, traumatisk stress og sjølvmordsforebygging (RVTS Vest).

Gå til programmet

Bekreftede forelesere:

Forebyggingsforum 2025

Lars Fr. H. Svendsen

Professor i filosofi, Universitetet i Bergen

Tittel på foredrag:

«Er livet en ondartet sykdom?» 

Det rapporteres om en bekymringsfull økning i psykiske plager og lidelser hos unge, herunder også en økning av selvmordstanker. Hvordan kan vi forklare en slik økning? Er psykiske plager i seg selv noe som bør uroe oss eller er de en del av et normalt liv? Påfører vi ungen psykiske plager ved å gi dem et helt urealistisk bilde av psykisk helse? 

Om Lars:

Har utgitt bøker om temaer som ensomhet, frykt og kjedsomhet. 

Foto: CS-Wesenberg/kolonihaven.no

Forebyggingsforum 2025

Veronica M. Halvorsen

Sykepleier/Fagansvarlig for Unge LEVE i LEVE

Tittel på foredrag:

«Stay Alive» fra LEVE 

Stay Alive-appen er en selvmordsforebyggende ressurs, full av nyttig informasjon for å hjelpe deg med å holde deg trygg. Du kan bruke den hvis du har selvmordstanker eller ved bekymring for andre som har selvmordstanker.

Om Veronica:

Veronica er sykepleier, snart ferdigutdannet helsesykepleier og har fagansvar for Unge LEVE, som er ungdomsavdelingen i LEVE. Unge LEVE er for de mellom 15-35 år som har opplevd å miste noen i selvmord. Veronica har erfaringer i møte med mennesker i ulike livssituasjoner gjennom akuttpsykiatri og oppsøkende ungdomsteam i kommunen fra tidligere. Hun har gjennom sitt arbeid i LEVE møtt mange etterlatte og berørte av selvmord. Hun er engasjert i sorgstøtte til de berørt av selvmord, og hvordan vi kan bidra til å forebygge flere selvmord.

Forebyggingsforum 2025

Victoria Bakken

Doktorgradstipendiat, RKBU Midt

Tittel på foredrag:

«Beskyttende faktorer ved suicidalitet – fra ungdom til voksen»

Dette foredraget vil gi et innblikk i doktorgradsprosjektet «Beskyttende faktorer ved suicidalitet -fra ungdom til voksen». Prosjektet har brukt data fra den longitudinelle kohort-studien Ungdom og Psykisk Helse, som har fulgt deltakere i over 26 år. Kvantitativ og kvalitativ metode har blitt benyttet for å belyse hva som kan beskytte/hjelpe ved suicdialitet i ungdomsårene og over tid, samt undersøkt kjønnsforskjeller.

Om Victoria:

Studerte og jobbet i London fra 2009 til 2019. Har i hovedsak erfaring fra psykiske helsetjenester for barn og unge, både forebyggende arbeid (for eksempel Improving access to psychological therapies) og spesialisthelsetjenester. Vært ansatt ved RKBU-Midt i Trondheim de siste fem årene, først som vitenskapelig assistent og deretter som doktorgradsstipendiat.

Foto: Frode Fossvold Jørum, RKBU-Midt

Forebyggingsforum 2025

Sindre F. Andreassen

Enhetsleder, BUFetat

Tittel på foredrag:

«Å snakke om selvmord – Er det så vanskelig da?»

Å møte ungdom som sier at de ikke ønsker å leve lenger, kan være utfordrende. Selvmordstanker kan bety mange forskjellige ting. Det er lett å tro at man trenger spesialisert og høy kompetanse for å hjelpe ungdom med slike tanker. Men finnes det terapeutiske og medmenneskelige ferdigheter man kan lære seg uten lang utdanning eller sertifiseringer?

Sindre deler sine erfaringer fra barnevern og forebygging, både som utøver og leder. Han gir konkrete tips om hvordan man kan møte dramatiske utsagn fra ungdom som har det vanskelig.

Om Sindre:

Sindre er utdannet sosionom med videreutdanning innen familieterapi og ledelse. Han har 14 års erfaring fra kliniske roller i 2. linje barnevern og forebygging. Han har jobbet med et bredt spekter målgrupper innenfor barnevernsfeltet og lavterskeltjenester. I tillegg har han mange års ledererfaring fra barneverntiltaket DUE v/Utekontakten i Bergen kommune og som enhetsleder for Senter for foreldre og barn i Bufetat.
Forebyggingsforum 2025

Kim Daniel Jonassen

Foredragsholder og sosial entreprenør

Tittel på foredrag:

«Det stopper hos meg» – en alvorstung erklæring Kim Daniel tok med seg da han flyktet fra hjembyen, bestemt på å bryte med sitt oppvekstmiljø.

Om Kim Daniel:

Kim Daniel har en personlig historie preget av omsorgssvikt, nærhet til rusmisbruk og vold. Han har også egenerfaring med selvmordstanker og selvmordsforsøk. Som en engasjert og reflektert formidler bringer Kim Daniel en unik innsikt og dybde til temaene han tar opp, og belyser hvordan vi som samfunn kan bli bedre på å håndtere og støtte mennesker i krise.

Dette gripende og bevisstgjørende foredraget tar deg gjennom hele hans reise fra de smertefulle opplevelsene, til hvor han står støtt i dag.

Foto: Broomstick

Forebyggingsforum 2025

Maud Angelica Behn

Kunstner

Tittel på foredrag:

«Snakk om selvmordstanker»

Maud holder åpninginnlegget for Forebyggingsforum 2025 og vil berøre, engasjere og inspirere både publikum og andre foredragsholdere med sin åpenhet.

Om Maud:

Maud Angelica Behn er en kjent, norsk kunstner med et sterkt engasjement for psykisk helse og selvmordsforebygging. Maud Angelica er også datteren til Märtha Louise, og den kjente forfatteren og kunstneren Ari Behn som tok sitt eget liv i 2019.

Maud har vunnet flere priser i forbindelse for sitt engasjement for temaer relatert til psykisk helse, blant annet Norsk Psykologforening sin akuttpsykiatripris, for sin åpenhet rundt psykiske lidelser og selvmord. I senere tid har hun også figurert som foredragsholder og hennes arbeid er et viktig bidrag til den offentlige samtalen om sorg og selvmord.

Maud Angelica har vært åpen om sine erfaringer, for å øke bevisstheten rundt mental helse og viktigheten av å ta vare på hverandre og hun inspirerer andre til å søke hjelp og støtte.

Maud Angelica Behn er således ikke bare en talentfull kunstner, men også en sterk stemme for endring, med et ønske om å gjøre en forskjell i samfunnet gjennom sine foredrag og kunstneriske arbeid.

Forebyggingsforum 2025

Linda Thomassen

Rådgiver, RVTS Vest

Tittel på foredrag:

«Hvor vanlig er selvmordstanker blant ungdom? Hva svarer ungdommen selv i undersøkelsen Ung i Rogaland?» 

Linda og Sondre skal holde dette foredraget sammen.

Vi vet at selvmordstanker blant ungdom er utbredt. I rapporten StatusUng 2024 oppgir mer enn fire av ti ungdommer i alderen 16 til 36 år at de har hatt selvmordstanker. Men betyr dette at alle disse hadde alvorlige planer om å ta sitt eget liv, eller var det for noen en forbigående tanke? Hva ligger bak disse tankene, og hvordan kan vi vite når en ungdom virkelig strever med  selvmordstanker og har planer om å ta sitt eget liv?

Om Linda:

Linda er utdannet klinisk vernepleier, godkjent veileder og har mastergrad i relasjonsbehandling. Med over 20 års erfaring fra arbeid med barn og unge fra Psykisk helsevern barn, unge og rusavhengige i Stavanger, har hun bred klinisk kompetanse og  omfattende erfaring med å forebygge selvmord og selvskading, spesielt i akutte krisesituasjoner. Hun har alltid vært opptatt av relasjoner og hvordan disse kan brukes i behandling.
Forebyggingsforum 2025

Sondre Aasen Nilsen

Førsteamanuensis og seniorforsker

Tittel på foredrag:

«Hvor vanlig er selvmordstanker blant ungdom? Hva svarer ungdommen selv i undersøkelsen Ung i Rogaland?»

Sondre og Linda skal holde dette foredraget sammen.

Om Sondre:

Sondre er seniorforsker ved RKBU Vest og førsteamanuensis ved Institutt for helse, miljø og likeverd (HEMIL) ved Universitetet i Bergen. Han har publisert mange artikler om psykisk helse i ungdomstiden. Han er også prosjektleder for RKBU Vest sitt arbeid med formidling og analyse av Ungdata.

Forebyggingsforum 2025

Synnøve Teige

Spesialrådgiver

Tittel på foredrag:

«Fra tanke til handling»

Om Synnøve:

Synnøve er seniorrådgiver ved  RKBU Vest. Hun er utdannet psykolog fra Universitetet i Bergen, og er spesialist i klinisk psykologi, med fordypning i voksne. Hun har jobbet med et bredt spekter av problemstillinger hos både unge og voksne. Først på allmennpsykiatrisk poliklinikk, og allmennpsykiatrisk sengepost for voksne, deretter i Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) der hun primært arbeidet med ungdommer og deres foresatte. I BUP har hun jobbet mye med spiseforstyrrelser, og sammensatte problemstillinger som vansker knyttet til følelsesregulering, selvskading og selvmordstanker.

Program

Med forbehold om uforutsette endringar.

09.00 – 09.05 Velkommen v/Julie Andreassen, leder av konferansekomiteen, RVTS Vest
09.05 – 09.30 Snakk om selvmordstanker, Maud Angelica Behn
09.35 – 10.20 Er livet en ondartet sykdom? Lars Fredrik Svendsen
10.20 – 10.45 Pause
10.45 – 11.15 Hvor vanlig er selvmordstanker blant ungdom? Hva svarer ungdommen selv i undersøkelsen Ung i Rogaland? Linda Thomassen og Sondre Aasen Nilsen
11.20 – 11.50 Fra tanke til handling, Synnøve Teige
11.50 – 12.50 Lunsj
12.50 – 13.35 Beskyttende faktorer ved suicidalitet – fra ungdom til voksen, Victoria Bakken
13.40 – 14.10  Å snakke om selvmord – Er det så vanskelig da? Sindre Andreassen
14.10 – 14.35 Pause
14.35 – 14.50 Presentasjon av appen – Staying alive, Veronica Halvorsen
14.50 – 15.50 Det stopper hos meg, Kim Daniel Jonassen
15.50 – 16.00 Avrunding